کاربرد انواع شیربرقی
شیر برقی یا سلونوئید ولو وسیلهای است که برای کنترل جریان مایعات و گازها به کار برده میشود.
شیر برقی وظیفه قطع و وصل جریان سیال را در لوله یا Pipe با اعمال فرمان برق دارد. شناخت عملکرد سلونوئید ولو بسیار مهم است.
شیر برقی چیست؟
شیر برقی یا سلونوئید ولو وسیلهای است که برای کنترل جریان مایعات و گازها به کار برده میشود. این شیر دارای یک بدنهی فلزی و یک بوبین است. بوبین، یک سیمپیچ با خاصیت مغناطیسی بالا است.
با تحریک کردن بوبین، میدان مغناطیسی بزرگی ایجاد شده و با وارد کردن نیرو به یک پیستون یا یک آرمیچر، تغییراتی ایجاد میشود.
اگر تعداد پورتهای ورودی و خروجی یک شیر برقی ۲ عدد باشد، به این معناست که:
این شیر به صورت قطع یا وصل عمل کرده و تک حالته است (متناسب با آنکه NC یا NO باشد).
در صورتیکه تعداد پورتهای ورودی و خروجی به یک شیر برقی ۳ عدد باشد:
آن شیر برقی دوحالته (سه راهه) بوده و قادر به هدایت سیال در دو مسیر مختلف است. در این حالت، از دو بوبین استفاده میشود.
شیر برقی چگونه کار میکند؟
با رسیدن فرمان به بوبین، کویلِ بوبین تحریک شده و یک میدان مغناطیسی بزرگ ایجاد میشود. این میدان مغناطیسی باعث میشود که نیرویی بزرگ به پیستون وارد گردد و پیستون به بالا آمده و فنر را فشرده کند. در نتیجه مسیر سیّال باز شده و سیال عبور میکند.
سپس با قطع ولتاژ ورودی به بوبین، نیروی مغناطیسی از بین رفته و فنر، پیستون را به حالت عادی خود باز میگرداند. جنس پیستونی که استفاده میشود، بسیار مرغوب بوده و مانع از عبور سیال در شرایط عادی میشود.
از شیر برقی در مصارف مختلفی از صنایع رنگ و رزین سازی گرفته تا ماشین لباسشویی خانگی و آبیاری اتوماتیک مزارع کشاورزی استفاده میشود. وظیفهی این شیرها، کنترل وضعیت سیالات مختلفی نظیر گاز، آب، نفت و مواد شیمیایی است.
- ۹۸/۱۲/۲۵